pátek 8. února 2013

Ostatky

Zítra bude u nás ve vsi velká sláva, masopust, místním nářečím zvané vostatke. Přípravami žije celá dědina už dlouho, někteří se kvůli chystání masek schází už od listopadu. To jsou ti, co se pak ve středu před masopustem dohadují, že co se vymyslelo původně, je kravina a je potřeba jít za něco jiného.
Zásadní věc je moment překvapení, takže bývá zvykem do poslední chvíle tajit svoji masku a to i před rodinnými příslušníky i v případě, že potřebujete, aby vám něco připravili (oblečení třeba).
A tak se všichni tváří tajemněji než pověstný hrad v Karpatech a pak dostanete do schránky čtvrteční vydání deníku Vysočina zvaného Kravské rozhledy, kde je přes půl strany zvací článek. Aby se nalákali návštěvníci, tak se dočtete o čtyřech, pěti maskách, které se se pod nálepkou "PŘÍSNĚ TAJNÉ" pečlivě připravují. Není těžké si domyslet, kdo půjde za co, jsou to ty početnější skupiny, takže se dozvíte zhruba o polovině masek.
O zbylých maskách se dočteme patrně zítra, v sobotním vydání.
Ale hlavně, HLAVNĚ, to nikomu, NIKOMU neříkejte!



3 komentáře:

  1. :)))))) ...Jj, slyšela jsem, že ostatky bývají veselý :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Vtipný :-D
    U nás taky dnes prošel průvod, koukali jsme jen z okna. Přijde mi teda, že u nás jsou ty masky rok co rok stejný :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jo jooo, veselé to bývá velice, někdy až moc, ehm ;)
    A u nás se některé masky opakují, třeba tradičně se chodí za holiče, za cigány apod., ale většina se snaží něco vymyslet.
    Díky za komentáře holky!

    OdpovědětVymazat